torsdag 22 augusti 2013

The roots of the single malt whisky

Vi är glada, torra, varma och förväntansfulla på at segla till Irland men först en rendezvous över det som hänt sedan Fort William.

Bilder som vi lovade tidigare kommer imte mu heller - tyvärr tar det evigheter att ladda upp en enda bild så ..sorry men vi försöker senare

Först måste sägas att vi näääästan såg Ben Nevis och uppfattningen att Skottlands berg inte är så höga har vi reviderat - mäktig och krävande natur som är underbart vacker bara det inte regnar hela tiden.....:-) . Vår plan var att segla via Crinan Canal ned till fritt of Clyde men så blev det inte, nej nej en plan är till för att ändras så vi klarade först av Neptune's Staircase - 8 slussar och därefter saltvattenslussarna. Äntligen flöt Clary upp till rätt nivå efter många dygn i sötvatten, nej salt skall det vara och numera trivs Clary även i strömmande vatten. Full fart mot Oban, virvlar och efter någon timme vind - seglen upp och med 7 knop gick vi ned mot Loch Crinan , passerade det mytomspunna Corryvreckan där det i lågvatten riktigt ryter från strömvirvlarna - dessa slapp vi - Clary gled snällt in mellan Scarpa och mainland, in i Loch Crinan, ut med 35 m kätting och en underbar sol i sittbrunnen. På tal om Corryvreckan så har sundet många storys, en av dem är att författaren George Orwell under det år han arbetade på Jura med boken "1984" var nära drunkning i sundet under en fisketur då båten togs av virvlarna och problem uppstod - kanske en skröna - vad vet vi :-).

Jura blir nästa etapp, vi seglar direkt från ankring, får en lugn resa till Craighouse där vi igen släpper kroken. Vilka fina och häftiga ställen, tidvattenströmmar utanför några skyddande öar som vi ligger i lä om, sjösätter jollen och tar enkla vandringar i dagarna 2. Jura är en stor och relativt obefolkad ö, hjort är till antalet huvudinnevånare här.  Känns förmånligt att få ligga här med Clary.

Avseglingsdagen under förberedelser med kutterfocken kommer grannen över, en kvinna sitter i deras jolle, trevlig och glad så det förslår - Dublin är hennes hemmahamn och dom seglar senare samtidigt som oss - nu blir det race i 12-15 m/s på öppen babordsbog, Clary håller takten med deras Hallberg Rassy 36 men i höjd med Islay Sound tar vi högre höjd för att få bra ingång till Port Ellen och "Hallberg R.."  Försvinner så småningom och vi avslutar dagen med dyngkryss och skummande sjö. Blöta kommer vi in till Port Ellen - jag passade på att polera underdelen av kölen inne i hamnbassängen - why not - så nu har Clary nytvagad köl och utan problem... kom vi loss med Albin som trogen draghäst. Dagarna har varit växlande på denna vackra ö, aktiviteter som cykling, bussåkande, whiskyprovning, whiskyprovning, whisky.......cykling och badhus med bastu i Bowmore - kan det bli bättre.

Idag har vi cylkat förbi Laphroig, Lagavolin, Ardberg och till vägs ände - otroligt vackert, vita sandstränder, får och kor, gröna ängar och mycket hav - idag då solen varit närvarande och temperaturen varit bättre än angenäm blir man ödmjuk - vad skönt det är med en dag som denna.

Nu laddar vi för Irland - det är bara the North Sound som nu skiljeross från Irland - sundet är på det smalaste ca 25 sjömil men fullt av strömmar så nu blir det åka av igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar