lördag 19 juli 2014

Millford Haven (Wales) – Padstow (Cornwall) – Scilly Islands

Så är det äntligen tid för familjeliv, Emelie och Björn kommer och hälsar på och deras resa går via London och buss till Cardiff där vi möter. Men innan vi kommer så långt ska vi utforska Millford Haven som visar sig vara mycket mera än ”bara” en stor industrihamn.  Millford Haven är ett stort vattensystem som i den östra delen övergår till ett naturreservat och en flod (River Ledda) som man kan gå upp i även med kölbåt. Vi träffar ett par som håller på att sjösätta sin nya centerbordsbåt, ca 20 fot. Självklart hjälper vi till när det strular för dem, båten sitter fast på kärran, bilen kommer lite väl långt ut i vattnet och vi hjälper dem lyfta loss båten från kärran. Det visar sig att centerbordet var löst och hakade fast i kärran. Det blir en trevlig pratstund och det är otroligt vad mycket man kan få veta av en slump. Båtlivet i Millford Haven och Neyland som är den östligaste marinan i ”Haven” består av en kombination av havet, Haven som ett ”innanhav” och River Leddas och tillhörande våtmarker och dess möjligheter. Naturreservatet har ett rikt fågel och djurliv. Familjen berättar livligt om hur spännande det är att med båten utforska våtmarkerna och campa i ”vildmarken”.
Millford Haven ligger nordvästra hörnet av Bristol Channel och i öster ligger Cardiff, huvudstaden i Wales där ska vi hämta Emelie och Björn. Den stora frågan för oss är om vi ska segla in till Cardiff eller hyra en bil. Vi har fullmåne och tidvattenkoefficienterna slår i taket, drygt 9 meter i Cardiff de kommande dagarna, i tillägg 80 nm enkel väg. Med dessa fakta så beslutade vi att säga ”sorry Howard and Hollywood Maria”, ni har hjälpt oss mycket uppe i Carrick och Ni har talat väldigt varmt om Cardiff men 160 nm utan att komma söderut känns inte inspirerande för oss och i tillägg med en tidvattenström som man måste ha med sig, speciellt sista biten in till Cardiff. Vi träffade Howard och Maria första gången i Belfast harbour 2013 där dom hjälpte oss när vi fick problem med masten, men denna gång följer vi inte deras råd utan  Clary får vila upp sig i Millford och vi hämtar Emelie och Björn landvägen.


Oj vad kul när Emelie och Björn kommer med bussen från London, festen har startat och redan dagen efter gör vi Clary färdig för minst 70 nm till Padstow. Fint väder, delfiner i massor och bra segling gör första dygnet till en bra start på båtlivet. Emelie fixar maten ombord men tyvärr sliter Björn lite med sjösjukan men han biter ihop. Padstow är ett äventyr men också to much turist. Äventyren består av tidvattnet och koplett torrläggning utanför hamnens slussar, timing in och ut med andra ord. Staden är mysig men som sagt för mycket turist, vi stannar 2 nätter, Pia och Emelie plockar musslor som vi kokar och efter natt 2 seglar vi mot Lands End och Scilly Islands, planerad rutt 80 nm.
The Scillys välkomnar oss i nattsvarta natten med bra väder, vi passerar svarta klippor mot stjärnhimmelen och visst är det lite spännande, vi kryper in mot St Mary och ankrar där vi tror vi kan ligga. Vi har många båtar runt oss men hittar ingen ledig boj i natten. Vi vaknar av att det bankar i skrovet, hamnkaptenen har ryckt ut och uppmanar oss lägga oss på boj direkt, det är ej tillåtet med ankare och han lyckönskar oss att vi får upp ankaret så det inte fastnat i någon kätting eller liknande som botten tycks vara fylls av. Well, vi sätter igång, yrvakna och trötta och allt går fint – Clary kan man lite på J.
Efter 4 dagar på dessa underbara öar som vi varmt kan rekommendera sätter vi kursen mot Frankrike och Bretagne. Rutten läggs väster on Ile de Oessant, detta berömda område som i stormväder fylls av rykande skum som förstärks av kraftiga tidvattenströmmar runt och grund och fyrar. Men Calle och grabbarna passerade ju området utan att blinka med Vegan Rayola så visst ska vi också fixa detta. Engelska kanalen bjuder på vind upp till 25 knop, halv vind och perfekta förhållanden, vi susar på och har passerar Oessant midnatt efter 18 timmars segling, vinden vrider mot ost så Brest med motsjö och motström lockar ej, kursen sätts på Benodet som vi når kommande dags eftermiddag efter 36 timmars segling.

Emelie och Björn har ni varit ombord i snart 2 veckor och seglat dryga 250 nm och deras semester närmar sig sitt slut. Emelie har fixat mat till oss alla under hela resan och det har varit helt fantastiskt – vilken semester för oss. I Benodet fixas med biljetter till Paris och vidare flyg hem till Götet vilket visar sig vara lättare sagt än gjort. Att deras resan skulle påverkas av strejker i Paris var ju inte planerat men Empi och Björn fixar det galant. Tack underbara Emelie och Björn att ni var med oss från Millford Haven i Wales till Benodet i Bretagne.

Campingbåt i Millford Haven / Neyland and River Ledda

Födelsedag

Picknick på "havsbotten - 9 m tidvatten på väg till Cardiff med bil

Pia shoppar - ägaren var gift med en Svenska

Godis för Pia - mamapia

Äntligen :-) Emelie och Björn på plats i Cardiff

Förbereder musslor - och annat gott


Emelie i Port St Mary Scilly Island

Port St Mary

Cardiff - Emelie, Pia och Björn

Cardiff - lunchtime

Första dagen från Millford till Padstow

Oj vad kul det var Emelie

Björn och Emelie utforskar the Scillys

Vi vann - eller Björn och Emelie vann :-)

The Scillys

Min vackra dotter

Happy endings

Björn bjuder på öl

The girls på St Agnes - Scilly Islands

Björn och jag hittar en bra pub med wifi och planägger rutten till Frankrike

Emelie och Björn i vår Joppe körande med Janne

Timja

Sol och Bad i Benodet

Stolt far i Benodet

Hemresa för Emelie och Björn

Bye bye for now

1 kommentar:

  1. Lindqvistsjuli 22, 2014

    Roligt att ni är på banan igen. Läser varje ord ni skriver, tittar noga på alla bilder.
    Kan tänka att ni njuter av livet i fulla drag. Här hemma i Husum har vi tropisk värme.
    Norrlandskusten är varmaste i Europa. 25-30 gr.
    varma hälsningar.

    SvaraRadera